Preporuke knjige za odmor i opuštanje

Razmišljala sam dugo, na koji način bih mogla da sastavim listu knjiga, koje će vas opustiti, uz koje ćete moći da pobjegnete u drugi svijet barem na kratko, pošto ovaj naš u kojem trenutačno živimo, nosi sa sobom neku svoju težinu. Ovo su knjige koje su meni došle pod ruku u pravo vrijeme i pružile mi neku vrstu bijega od svakodnevnice. Pa da počnemo:

Velika očekivanja-Čarls Dikens

Ja sam se u Dikensa i njegov način pripovijedanja jednostavno zaljubila. Ova toliko zanimljiva, tragikomična knjiga, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iako spada u klasike književnosti, zaista nije teška za čitanje. Prekrasna naracija, i zaista mogu da kažem jedan nevjerovatan stil opisivanja likova. Toliko slikovit i stvaran, da imam osjećaj da sam svakog lika u knjizi mogla tačno zamisliti ispred svojih očiju. Velika očekivanja je knjiga, koju možemo da prepoznamo u mnogim ljudima oko sebe i preslikamo i na današnje društvo. Takođe, mnogo su mi se dopale i korice ovog Vulkanovog izdanja.

Upitaj prah-Džon Fante

Američka književnost se često ljubiteljima književnosti može činiti kao poprilično jednostavna. U njenom stilu, preovladavaju kratke, jasne i direktne rečenice. Meni to poprilično odgovara. Naravno, ne uvijek, ali postoje dani kada mi tačno treba ta direktnost i kratkoća na papiru. Upravo je ovo jedna od tih knjiga. Sa Fanteom sam se, čitajući ove avanture Artura Bandinija, zaista oduševila. Predgovor je napisao ni manje, ni više nego Bukowski, upravo govoreći kako je Fante inspirisao njega i njegov stil pisanja, a po meni je to i jedan od najljepših predgovora koje sam pročitala. Nećete se pokajati kada uzmete ovu knjigu u ruke.

Čudnovato-Derviš Sušić

Čudnovato je da se jedan ovakav pisac nađe na ovakvoj listi. Čudnovato je i to što za njega nije čulo mnogo ljudi, čak ni sa naših prostora. Ne, zapravo, to nije čudnovato, to je žalosno. Ovaj pisac, ostaće kao jedan od najpodcjenjenijih pisaca iz Bosne i Hercegovine. On čveličanstveno oslikava život na ovim prostorima, a svojim predivnim stilom pisanja, kazuje najljepše priče. U ovoj knjizi, koja krasi bosanskohercegovačku književnost, možete da saznate kako se na ovim prostorima živjelo prije tristo godina. Isto tako možete da vidite, da je čovjek ostao čovjek, i nakon tih tristo godina.

Nepodnošljiva lakoća postojanja- Milan Kundera

Najpoznatije Kunderino djelo koje je bilo zabranjeno u Čehoslovačkoj sve do 1989. godine. Opisuje prekrasni Prag i život za vrijeme komunizma. Predivna knjiga koja se jako lako čita, a svojim sadržajem i naracijom, Kundera vas čini zaljubljenikom u knjigu. Ljubavna priča koja nam predstavlja lakoću postojanja sa cijelom njenom težinom koja je neprestano vuče sa strana. Takođe mi se jako dopalo direktno Kunderino obraćanje čitaocu, koji kroz čitke rečenice postavlja filozofska pitanja o životu.

I posljednja, ali ne i najmanje bitna:

Avanture nevaljale djevojčice-Mario Vargas Ljosa

Ovo je knjiga o previranju, procvatu, stalnom životnom susretanju i mimoilaženju života i likova. Ljosa kroz ovu knjigu pokušava da predstavi ljubav kao nešto što čovjek ne može tako lako da definiše, a miješajući fikciju i stvarnost, Ljosa sam sa savršenim, jednostavnim jezikom pripovijedanja kazuje priču o strasti, sudbini, gubitku i bolu. Ljosa je za svoj rad osvojio dvije prestižne nagrade za književnost, Nobelovu i Servantesovu nagradu.

Copy link
Powered by Social Snap