Claude Monet nije bio samo jedan od najvećih francuskih slikara, nego je bio i jedan od najvećih svjetskih slikara. Smatra se začetnikom impresionizma. Ali šta to zapravo znači? Impresionizam je umjetnički pokret u slikarstvu (1867-1886), a nakon njega u muzici i književnosti, koji je nastao u težnji da se u umjetničko stvaralaštvo unesu lična raspoloženja i utisci s obzirom na temu izlaganja. Zasniva se na realističnom i naturalističkom posmatranju prirode. Naravno, ovaj pokret je dobio naziv upravo po Monetovoj slici ,,Impresija, izlazak sunca“ (1872).

Upravo u čast ovom umjetniku u Beču je otvorena izložba Monets Garten, koja svojom impresivnom postavkom predstavlja jedan novi pogled da umjetnost velikog slikara. Naime, u proteklih nekoliko godina u umjetnosti, a posebno u slikarstvu i književnosti zavladala je potreba za digitalizacijom. Tako je na primjer nastala cijela ,,oblast“ nazvana Digital Humanities koja ima za cilj da izučava i bavi se sa povezivanjem tehnologije i umjetnosti, tj. društvenih nauka. Upravo se na ovaj način digitalizuju različiti segmenti društvenih nauka i tako približavaju jednoj novoj publici koja će na drugačiji način da konzumira umjetnost. Naravno da ovakve nove oblasti imaju svoje i loše strane. Ipak, moj cilj nije da pišem o lošim stranama, nego da vam predstavim interesantnu stranu ovakvog pogleda na umjetnost.

Monets Garten je izložba koja u 360 stepeni vodi posjetioce kroz istoriju i djela jednog od najvećih slikara prošlog vijeka. Kroz poznata djela možete da doživite kako se iluzija pretvara u realnost i to kroz boje kojima je Monet slikao. Na ulazu, posjetioci mogu da vide klasični način jedne izložbe. Naime, biografski i istorijski podaci o slikaru predstavljeni su u nekoliko različitih soba, tek tako da bi se dobio jedan glavni i osnovni uvid u ono što Monet jeste i u ono što njegova umjetnost, ali i ličnost predstavljaju.

Nakon biografskog dijela, posjetioci se lagano uvode u svijet boja. Na platnima slika i instalacijama, mogu da se pronađu roza, ljubičasta, žuta, bijela, zelena, sve boje koje je Monet rado koristio u svojim djelima. Po ulasku na izložbu, posjetioci mogu da svojim telefonom skeniraju QR kod i da stanu ispred slike poznatog slikara, te da se fotografišu. Na fotki ćete izgledati kao da ste zapravo dio prave slike, a sve zato što je ona u 3D formatu.

Instalacije takođe, zajedno sa muzikom, povezuju šarene svjetove i omogućuju posjetiocima da na poseban način dožive umjetnikove slike. Tako ispred nekih instalacija, možete da budete dirigent i da se pokretnima ruku i nogu igrate sa slikom predstavljenom na velikom platnu. Ovo znači da ne samo da gledate njegove umjetničke slike, nego možete i direktno u njima da učestvujete. Ne znam da li to ima smisla.

Naravno, tu je i poznati Monetov most, jedan od glavnih motiva njegovih slika, predstavljen u šarolikom okruženju. Čovjek zaista dobije utisak da će slikar svakoga časa da izađe iza ugla, izvadi platno i počne da slika.

,,Bogatstvo koje ostvarujem dolazi iz prirode. Ona je izvor moje inspiracije“.

Claude Monet

Ova izložba je iskustvo koje se apsolutno isplati i svima bih je od srca preporučila.

Izložbu možete pronaći u različitim svjetskim gradovima kao što su New York, Beč, Hamburg, Stuttgart, Malmo, a cijene u Beču variraju u zavisnosti o dana i vremena posjete. Tačan cjenovnik možete pronaći ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap