Fjodor Mihajlovič Dostojevski jedan je od najvećih pisaca u istoriji književnosti, a ujedno i najpoznatiji ruski pisac. Njegovo ime poznato je svima širom svijeta, a njegove knjige i danas krase police svih generacija. Knjige i djela Dostojevskog čitaoce ranjavaju pravo u srce opisujući čovjeka i njegov život, kao i sve ono što jedan život sa sobom nosi. Prema tome, ovoga puta izdvojila sam nekoliko lijepih citata ovog pisca.

  1. Učiniti prvi korak, izreći novu reč, ono je čega se ljudi najviše plaše.

2. „Čovek je sklon nabrajanju svojih nevolja, ali nikada ne nabraja svoje radosti. Kada bi ih nabrojao onako kako to one zaslužuju uvideo bi da svako ima dovoljno sreće u životu.

3. „Niko se nije vratio da živi u prošlosti. Zato ne misli na prošlost, gledaj samo u budućnost.

4. „Ima susreta, čak sa potpuno nepoznatim osobama, za koje se počinjemo interesovati već od prvog pogleda, nekako odjednom, neočekivano, pre nego što ijednu reč progovorimo.

5. „Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno.“

6. „Moć je data samo onima koji se usude da se sagnu i podignu je. Samo jedna stvar je bitna, samo jedna – biti u stanju da se usudiš

7. „Ja imam namjeru da što duže poživim na svijetu… I u poroku svome hoću da do kraja živim, to da znate. U poroku je slađe: svi ga grde, a svi potajno u njemu uživaju.

8. „Prije nego što kažeš ljudima kako treba da žive, pokaži to na svom primjeru.“

9. „Život je raj, i svi smo mi u raju, ali mi to nećemo da znamo; a kad bismo htjeli da znamo, odmah bi sutra na cijelom svijetu nastao raj.

10. „Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati i kamenjem gađati svakog psa koji laje na tebe, nikad nećeš stići na cilj.“

Copy link
Powered by Social Snap