(Foto: Wikimedia Commons/Zeljko Koprolcec)

Dan kada je umrla Dubravka Ugrešić, za mene je bio izrazito tužan dan. To je bio jedan od onih dana kada sam poželjela da otjeram sve u tri lijepe i vratim se tamo odakle sam došla. Vjerujem da je i Dubravka imala takve misli, ali za razliku od mene, privilegovanog bića, ona nije imala gdje da se vrati. Država u kojoj je živjela više nije postojala, a ova nova je proglasila ,,vješticom“ jer nije bila za rat, mržnju i nacionalizam. Njen život protkao se kroz njene knjige, ostao negdje u koferima, hotelskim sobama, fotografijama i bezbroj napisanih stranica. Svi mi koji smo otišli milom ili silom, možemo da naučimo mnogo toga iz njenih knjiga. Balkan, svakako već uprljan krljvu, opisan je od ove žene na drugačiji, do tada neviđen način. Zapamtite, od jedne žene. Stvarala je svoju autentičnu književnost. Spisateljica, žena, disidentkinja, intelekt u egzilu.

,,Pravu književnost ne stvaraju marljivi i poslušni činovnici, nego luđaci, pustinjaci, heretici, sanjari, buntovnici i skeptici“, napisala je u svojoj knjizi Lisica.

I dok sada na ovo martovsko jutro pokušavam da sklopim neke riječi, razmišljam o tome, kako u školama nismo mnogo spominjali ovakve pisce. Kako su ih krili od nas, dok nismo dovoljno sazrijeli da ih sami otkrijemo. Draga Dubravka, počivajte u miru. Čitaćemo Vas, obećavam.

Ukoliko niste do sada čitali Dubravku, evo njenih nekoliko knjiga, koje su fantastične.

 Štefica Cvek u raljama života

Ironično napisan roman u kojem se Ugrešić igra sa književnim klišejima i ironizuje ženske žanrove. Klasik književnosti Štefica Cvek postala je ikona, a cijelu priču je spretno prenio na filmsko platno Rajko Grlić u filmu „U raljama života“ iz 1984., za kojeg je scenariji napisala Dubravka Ugrešić. Izvrsna, zabavna i smiješna knjiga, zapravo pravi klasik i velika preporuka.

Muzej bezuvjetne predaje

Knjiga Muzej bezuvjetne predaje govori o egzilu kao izboru ili sudbini i dotiče se bolnog pitanja identiteta koje je nova generacija izbjeglica ponovo nametnula Evropi. Ovaj roman se bavi susretom Istoka i Zapada u vrijeme ratova na Balkanu. Dubravka Ugrešić kroz niježne, ali i strašne priče, na dramatičan način dočarava poznati slogan „privatno je političko“. Autobiografski roman propraćen ironijom.

Lisica

U ovoj knjizi spisateljica se na  duhovit način obračunava sa savremenom književnom scenom i globalnim trendovima, opet sa ironijom i na račun svih onih koji pokušavaju živjeti od kreativnog stvaralaštva u svijetu koji priznaje samo uspjeh i novac.

Napisala je još mnogo fenomenalnih dijela, kao što su: Forsiranje romana-reke, Kultura laži, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje i još mnoga druga.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap