Prije dvije godine, posjetila sam jednu izložbu u Beču, gdje je jedna jako bogata dama i kolekcionarka umjetnosti Heidi Horten predstavila svoju privatnu kolekciju umjetničkih djela. Bila sam očarana, jer su se u toj kolekciji nalazila imena velikih svjetskih slikara. Međutim, dvije monohrone slike su mi posebno zadržale pažnju. O njima bih voljela nešto da vam kažem.

Dvadeseti vijek ostavio je sa za sobom velike tragove. Neki od najtragičnijih trenutaka u ljudskoj istoriji desili su se upravo u ovom vijeku, ali ne možemo poreći, da je mnogo toga genijalnog proizašlo iz ovog vijeka, posebno kada se radi o umjetnosti i kulturi.

28. april je dan koji treba da se posveti velikom slikaru i umjetniku Yves Kleinu -čovjeku koji je izumio svoju plavu boju. Ovaj francuski slikar rođen je upravo na današnji aprilski dan 1928. godine. Oba roditelja su mu bili slikari, a njegova majka Marie Raymond je bila velika slikarka, koja je već tada zauzela bitno mjesto u umjetnosti, u kojoj su preovladavali muškarci. O Klein-u se mnogo toga zna. Kao mlad volio je da putuje. Jedno od mjesta koje je ostavilo veliki uticaj na njegova stvaranje je Japan, a bio je i veliki ljubitelj džuda. Oduvijek fasciniran ljudskom figurom, zvukom, duhom, pokretom, uveo je jedan novi, drugačiji pristup slikarstvu. Kada je počeo da stvara, imao je samo 18 godina. Neki od njegovih prvih konceptualnih radova izazvali su veliko čuđenje u umjetnosti jer je koristio audio zvuke, žene prekrivene bojama koje su se valjale na platnu i na taj način ostavile tragove, ali ono po čemu ga svijet najviše pamti, jeste upravo plava boja.

Naime, da bi se dobila plava boja, potrebno je da se koristi pigment ultramarina, koji je jako skup i u Evropu je stizao samo kako bi se izdrađivali najljepši materijali i slike na kraljevskim dvorovima. Odatle i potiče naziv „kraljevska plava“. Klein je u svom stvaralaštvu bio fasciniram monohronim slikama, ali mu se ovaj pigment nije dopao, jer ultramarin poprilično brzo blijedi na slikama. Upravo iz ovog razloga, on je želio da napravi svoju plavu i eksperimentisao je s dodavanjem polimernog veziva pigmentu. Na taj način dobio je nijansu plave, koja je zauvijek ostala samo njegova. 1960. godine je zajedno sa kritičarem Pierre Restany-jem pokrenuo pokret Novi Realizam, a Klein se i dan danas smatra začetnikom scenske umjetnosti, kao i pop umjetnosti.

Nažalost, ovaj genijalni umjetnik preminuo je sa samo 34 godine od srčanog udara. Ostavio je 11  slika naslikanim njegovom plavom bojom i veliku žal u svijetu slikarstva zbog prebrzog odlaska.

Njegove slike možete nazvati kako želite, ali neosporno je je ovaj čovjek uradio nešto, što do tada nije bilo viđeno u svijetu slikarstva.

Copy link
Powered by Social Snap