Od malih nogu okružena sam svijetom stripa, međutim nikada me on nije u potpunosti privlačio. Moj tata ima veeeeeliku kolekciju stripova i divila sam se uvijek sa kakvim on guštom i oduševljenjem čita stripove i priča o njima. I dok sam sve više zaranjala u magični svijet književnosti koji ponekad sa sobom nosi težinu, nije mi na pamet padalo, da je svijet stripa upravo ono što mi treba. Pandemija je učinila svoje, zaključala nas je u kuće, a ja ostadoh okružena svim tim knjigama i tatinim stripovima. Zašto da ne uzmem u ruke i strip, zapitala sam se jedan dan? Nije da nikada nisam o tome razmišljala, nego prosto nisam imala tu naviku. Odrastajući u svijetu okružena tehnologijom, svoj fokus podarila sam književnosti, a sve ostalo je dolazilo nekako sa strane. Uvijek me je zapravo fascinirala deveta umjetnost- strip. U njemu imate književnost i slikarstvo spojeno u jedno, a svojim ilustracijama i vizuelnim efektima strip u čovjeku budi nevjerovatnu maštu.

Zašto čitati strip?

Hmmmm… a zašto ne? 🙂
Strip je krasna umjetnost, kojoj je cilj da kroz ilustracije i sažetu naraciju čitaocu predstavi jedan svijet, koji može da bude apsolutno fiktivni, a može da bude i istorijski. U stripu ne uživamo samo u grafici/ilustraciji, nego zaista možemo da pročitamo i savršeno odabrane rečenice koji strip pretvaraju u remek- djelo. U svijetu stripa postoje tri glavne škole stripa, a to su francusko/belgijska škola stripa- u koju spadaju skoro svi evropski stripovi, osim italijanske škole (Boneli), koja je primjerena mlađoj čitalačkoj publici, japanska škola stripa i (famozna Manga), za koju ste sigurno čuli i američka škola stripa. U američkoj školi preovladavaju superjunaci kao što su Superman, Betman, Wonder Woman, Spiderman, Aquaman, Avengers, Hulk, Konan ali i jedan od omiljenih stripova širom svijeta (tačnije i po Ginisovoj knjizi rekorda i najprodavaniji strip u svijetu)- Garfild, kao i mnogi drugi. Sigurna sam da ste čuli i za čuvene izdavačke kuće Marvel i DC Comics. Sa druge strane, u Evropi se dosta više njegovala umjetnička strana stripa, koja je često imala i pomalo humora u sebi, ali i pustolovine glavnih junaka, kao što su Valerijan, Aster Blistok, XIII, Modesti Blejz i drugi. A italijanskoj školi pripadju Zagor, Dylan Dog, Marti Misterija, Veliki Blek, Komadant Mark, Alan Ford i mnogi drugi. Okej, ako vas ovo nije uvjerilo, da li će vas uvjeriti, ako vam kažem da strip nije samo Spajdermen, nego postoje i stripovi sa divnom istorijskom pozadinom kroz koju možete da vidite ilustracije stvarnih mjesta i dobijete uvid u neka istorijska dešavanja. Kako i knjige, tako i stripovi imaju svoju publiku, koja je raznovrsna kao i čitav ovaj svijet devete umjetnosti. Ova umjetnost od davnina zabavlja i okupira mnoge ljude širom svijeta, a sa vremenom je prerasla u jedan brend na osnovu kojeg su rađeni neki od najnagrađivanijih filmova na svijetu.

Meni je je pod ruke došao i strip „Ramiro“ koji je u obliku knjige, i napravljen je u više dijelova.

Ramiro je lijep strip za čitati dok vani pada kiša, a vi lagano pijuckate čaj i kafu. Ilustracije u ovom stripu su predivne, a još više me fasciniralo kada sam saznala da su nacrtane između 1974. i 1983. godine. Danas se dosta ilustracija radi digitalnim putem, ali svaki detalj u ovom stripu urađen je rukom. Ovaj strip spada u evropski strip, a Ramiro je sin kastiljskog kralja Alfonsa VIII, kojeg u ovom stripu možemo vidjeti u različitim avanturama. Strip je urađen od strane Vilijama Vansa, a meni je u ruke došao u hrvatskom izdanju Bookglobe-a, jednom od mnogih na našim prostorima. Pogodan je zapravo za sve generacije, od tinejdžera do čitaoca u poznim godinama. I ono što je posebno lijepo u vezi sa Ramirom, jeste to što se u ovom stripu, pored ilustracija, nalaze i fotografije stvarnih mjesta i građevina koje su imale veliki istorijski značaj za, konkretno u ovom slučaju, francusku i špansku kulturu.

Ukoliko je Ramiro možda poskup, moguće je na buvljacima ili preko olx.ba pronaći veliki broj raznovrsnih strip revija koja su izlazile na prostorima bivše Jugoslavije. 🙂

Eto, toliko od mene i ove male preporuke za čitanje stripa. Ja sam tek krenula i nadam se da ću nastaviti poručavati ovu lijepu umjetnost. I da, za kraj, još nekoliko finih ilustracija iz Ramira.

Copy link
Powered by Social Snap