Muzika ima čarobnu moć pričanja priče, baš kao i knjige. Od nevjerovatnih ljubavnih priča, pa sve do onih zbog kojih vam se dignu sve dlake na tijelu, muzika je ostala i uvijek će biti umjetnost koja ima najveći uticaj na najveći broj ljudi. Upravo tako, postoje bendovi čiji su članovi nekada čitali lektire, birali svoje omiljene knjige, i kada su počeli da se bave muzikom odlučili su da pjevaju baš o tim knjigama.

Jedan od mojih omiljenih bendova Led Zeppelin pisao je baš o Tolikonovom Gospodaru Prstenova. U pjesmi „Ramble On“ ovaj bend spominje i Mordor, i Goluma.

„Twas in the darkest depths of Mordor, mm-I met a girl so fair
But Gollum and the evil one crept up and slipped away with her her, her, yeah
And ain’t nothin’ I can do, no…“

Kako je bend sam kombinovao folk i rok, nekako mi se čini da je bilo neizbježno da baš oni pišu o ovoj knjizi. Naravno, pjesma je nastala 1969. godine, a ostaće jedno od najznačajnijih djela ovog benda.

Takođe je i poznati pjevač Nirvane Kurt Kobejn bio veliki fan knjige „Parfem“, koju je napisao Patrick Süskind. Naime on je pročitao ovu knjigu najmanje sedam puta, a navodno mu je knjiga pomogla da se izliječi od hipohondrije. Tako se baš jednom i našalio kako će početi koristiti reference iz knjiga, kada mu ponestane ideja za pisanje. Knjiga „Parfem“ napisana je originalno na njemačkom jeziku. Predstavlja unikatno književno djelo jer prati radnju serijskog ubice kojeg privlači prirodni ženski miris, pa tako ubija žene kako bi sakupio mirise. Ova knjiga opjevana je u pjesmi Scentless Apprentice objavljeno 1993. godine.

Ni Metallica nije ostala dužna djelima književnosti. Ovaj bend napisao je pjesmu For Whom The Bell Tolls , koja nosi isti naziv kao i poznati roman Ernesta Hemingveja- „Za kim zvono zvoni“. Ovaj klasik američke književnosti pripovijeda o mladom američkom nastavniku koji se prijavljuje u Međunarodne brigade kako bi učestvovao u Španskom građanskom ratu. Ovaj bezvremeni roman bio je omiljeno djelo vođama svih sistema, od Fidela Castre, John McCaina i Baracka Obame.

Poznata pjesma Rolling Stouns-a, Sympathy of the Devil, napisana je ni manje, a ni više nego na osnovu romana „Majstor i Margarita“. Napisao je Mick Jagger zajedno sa Keith Richardsom. Prvo su rekli da je knjiga bazirana na Baudelaire-u, međutim poslije toga su rekli da je roman baziran na Bulgakovom romanu. Ova pjesma započinje s «Molim vas, dopustite mi da se predstavim, ja sam čovjek bogatstva i ukusa», što se snažno može uporediti s uvodom u knjigu, gdje Voland prilazi prema Ivanu i Berliozu. Naravno, u pjesmi ima još mnogo referenci, probajte da ih pronađete. 🙂

Čak i Džoni Štulić spominje u pjesmi Filigranski pločnici poznati roman od Danila Kiša- „Grobnica za Borisa Davidoviča“. Tuga pjesme stopila se sa tugom koja se krije iza romana. Kako na You Tube kanalu nema njegovih pjesama, možete jedino da poslušate cijeli album, što vam od srca preporučujem.

Ali da ne bude samo kako sam se bazirala na rok muzici hehe :), evo i jedna pjesma za koju vjerovatno nikada ne biste rekli da ima ikakve veze sa jednim književnim djelom. Naime Katy Perry napisala je pjesmu Firework na osnovu romana od Džeka Keruaka „Na putu“. Priča o mariginalnoj Americi sredinom 20. vijeka i borbi za slobodom, inspirisao je ovu poznatu pop pjevačicu da napiše pjesu baš po ovom romanu.

Copy link
Powered by Social Snap