Biblioteke su za mene čudnovata mjesta. Ne samo što se u njima nalazi najveće bogatstvo svijeta-knjige, nego zato što često svojom predivnom spoljašnošću i zadivljujućim enterijerom ostavljaju bez daha. Čini mi se da je upravo ta njihova ljepota jedna od najljepših posveta znanju i knjigama.

Biblioteka manastira Strahov- Prag

Manastir Strahov u Pragu prvobitno je osnovan 1143. Uprkos svim ratovima, požarima i drugim katastrofama, monaški red ovog manastira je izdržao i sagradio svoju biblioteku 1679. godine. Najpoznatija obilježja biblioteke su njezin izvanredan plafon koji je pokriven biblijskim freskama i „kompilacijski točak“ koji se okreće za zakretanje polica kako bi se knjige lakše našle, a da se ne prevrnu. Pogledajte samo tu ljepotu i zamislite kako sjedite na sred te prostorije i čitate neku knjigu.

„Admont Abbey Library“ Admont, Austrija

Ova biblioteka izgrađena je 1776. godine, a dizajnirao je Josef Huber. Biblioteka je dugačka 70 metara i čini najveću biblioteku jednog manastira na svijetu. U njoj se nalazi oko 1.400 manuskripta. Ovaj manastir nije poznat samo po svojoj prekrasnoj biblioteci, nego i po divnom baroknom stilu u kojem je izgrađen.

„Trinity College Library“ Dablin, Irska

Pored toga što svojim izgledom ostavlja bez daha, u ovom biblioteci se nalazi Knjiga Kelsa (The book of Kells), koja je ujedno manuskript iz 9. vijeka, a sadrži prekrasne fontove i ilustracije. U ovoj biblioteci nalazi se oko 200.000 knjiga, a osnovana je 1592. godine.

Biblioteka palate Marfa Lisabon, Portugal

Poznat i kao Palata-samostan Mafra i kraljevska zgrada Mafra (Real Edifício de Mafra), monumentalna je barokna i neoklasicistička palata-samostan smještena u Mafri u Portugalu, nekih 28 kilometara od Lisabona. Izgradnja je započela 1717. pod portugalskim kraljem Ivanom V, a potpuno je završena 1755. godine.

Palata je klasifikovana kao nacionalni spomenik 1910. godine i takođe je bila finalista u Sedam čuda Portugala. Biblioteku je izgradio Manuel Caetano de Sousa, a duga je 88 metara i sadrži preko 36.00 manuskripta.

Kraljevski portugalski kabinet za čitanje Rio de Janeiro, Brazil

Pored toga što je biblioteka, ovo je takođe i kulturna institucija. Osnovana je 1837. godine od strane grupe od četrdeset i tri portugalska imigranata, političkih izbjeglica, radi promovisanja kulture među portugalskom zajednicom u Brazilu.

Zgrada sadašnjeg sjedišta, koju je projektovao portugalski arhitekt Rafael da Silva e Castro, podignuta je između 1880. i 1887. u stilu Neo-Manueline. Ovaj arhitektonski stil evocira raskošan gotičko-renesansni stil koji je bio na snazi u vrijeme portugalskih otkrića, nazvanog Manueline u Portugalu, jer se poklopio sa vladavinom kralja Manuela (1495–1521).

Copy link
Powered by Social Snap