Jesen i proljeće su dva godišnja doba kojima se uvijek veselim. Jeseni posebno zbog sajmova knjiga. Jednostavno volim velike hale i tu tradiciju da se eto nekoliko dana posveti samo svijetu književnosti. Moram priznati, ono što me uvijek poprilično nerviralo na sajmovima knjiga, jeste to, što se većinski isti naslovi nalaze na svim štandovima, a rijetki su oni koji mogu da ponude drugačiji sadržaj. Valjda zato što je sve manje zaljubljenika u knjigu. Ova lista koju sam napravila, nema nikakav redosljed, a pokušala sam sastaviti takvu listu, da se za svakoga nađe po nešto.

  • Didier Eribon-Povratak u Reims

Ovu knjigu sam dobila na poklon nedavno. Moram priznati da me knjiga očarala. Naime, u njoj se radi o nezaobilaznim temama rasprave zapadnih zemalja, definisanjem društvenih normi, ličnom ispovijedanju prožetom pokušavanjem shvatanjem svijeta oko sebe. Prosto jedna jako dobra sociološka analiza koja takođe sadrži i političke stavove. Dopada mi se jako jer pruža drugačiji uvid u svijet. Široki aspekt autoanalize (samokritičko preispitivanje svojih postupaka i savjesti) mi se posebno dopalo. Možda ćete djelo Eribona teže pronaći, ali nemojte odustati! Zaista vrijedi.

  • Erih From-Imati ili biti

Takođe jedna, više sociološka knjiga. From me očarao sa svojom mišlju. Ova knjiga je jedna od najuticajnijih knjiga 20. vijeka. Bavi se mnogo materijalizmom, što mene lično, takođe mnogo fascinira. Jednostavno, kako i same knjižare pišu, savršen manifest nove socijalne i psihološke revolucije u cilju spašavanja naše ugrožene planete. Knjiga koja će vam pomoći da razumijete svijet oko sebe, ali ujedno i da ga počnete malo drugačije posmatrati.

  • Dobrica Ćosić-Dvanaest portreta

Znam da je Dobrica Ćosić poprilično osjetljiva tema na našim prostorima. Ne toliko njegov rad, koliko njegova ličnost. Iskrena da budem, kao neko ko se bavi svijetom književnosti, shvatam da su svi veliki pisci bili za nekoga, negdje loši. Baš zato mislim da se mora odvojiti rad i stvaralaštvo od umjetnika. U ovoj knjizi može da se vidi malo drugačije, lično mišljenje Ćosića, i baš zato mi se i dopalo. Takođe, ova knjiga mi je legla jer već dugo pokušavam da shvatim period poslije Drugog svjetskog rata na našim prostorima. Posebno mi je zanimljivo bilo čitati o tome kako su se naši pisci snalazilli u vremenima u kojima su živjeli. Jako dobrih dvanaest portreta. Jako lijepo napisano. Naravno, ovo je samo subjektivno mišljenje Ćosića i prema tome molim vas, kao i sve u životu, uzmite ga sa rezervom. Uvijek postoji negdje, neka druga perspektiva.

  • Silvija Plat-Stakleno zvono

U ovu knjigu sam se zaljubila prije nekoliko godina. Vrhunsko djelo američke književnosti i kratke forme pisanja. Žena koja svojom poezijom ostavila veliki trag u svijetu književnosti, a sa ovom knjigom, kao jedinim proznim radom postala klasik XX vijeka. Zanimljivo je to što je Silvija samo mjesec dana nakon objavljivanja ove knjige izvršila samoubistvo. Knjiga prožeta crnim humorom, tragikomedijom i stigmama koje su se nalazile u društvu 50. godina XX vijeka. Jednostavno, jedno veliko djelo i od srca moja preporuka. P.S ja sam je čitala na engleskom, međutim, vidjela sam da je Laguna u svojoj kolekciji Klasici svjetske književnosti izdala i ovu knjigu. Svaka čast na tome!

  • Fjodor M. Dostojevski-Zapisi iz podzemlja

Gospodin Dostojevski je pored Andrića bio razlog za moje zaljubljivanje u književnost. Jednostavno mi se čini, sve što su ova dva pisca napisala, postalo je magično. Veliko egzistencijalističko djelo, koje je kasnije oblikovalo mnoge pisce i njihovu percepciju svijeta oko sebe. A ako jedno djelo počinje sa ovakvom rečenicom: „Ja sam bolestan čovjek… Zao čovjek. Nesimpatičan čovjek“, mora da je sjajno. Dostojevski je onaj pisac kome rado idemo kada želimo da preispitamo kutke svoje ličnosti. Međutim, ono što je nevjerovatno jesu njegovi portreti ličnosti. Sigurna sam da ukoliko se okrenete oko sebe i pogledate, moći ćete da poistovijetite likove iz njegovih knjiga sa ljudima u svom životu. Smatram da su ovakve knjige neophodne. I baš zato je ova knjiga Must read! P.S sa Dostojevskim nikada ne možete pogriješiti.

  • Irving Stoun-Žudnja za životom

Ova knjiga postala je veliki bum u posljednje dvije godine. Ja sam je sasvim slučajno čitala prije nekih pet godina. Moji roditelji su je imali na polici, i tako mi je došla u ruke. Knjiga o velikom Van Gogu. Nakon ove knjige, ne samo da sam se zaljubila u rad ovog velikog slikara, nego sam se zaljubila i u njegovu ličnost. Imala sam kasnije i priliku da vidim djela Van Goga uživo. Tako mi se Vincent uvukao pod kožu i mislim da nikada više neće iz nje izaći. Stoun je prekrasno opisao život ovog velikog slikara, koji je bio protkan, tugom, tragedijom, neshvaćenošću, a onda i genijalnošću. Zaista velika preporuka za čitanje svima!

Copy link
Powered by Social Snap