Svi veoma dobro znamo da su umjetnici često posebna sorta ljudi. Ali često pomislim kako je upravo za stvaranje nečeg novog, od pisanja romana, slikanja, osmišljanja ideja, potrebno zaista da ta osoba razmišlja i gleda na svijet možda malo drugačije od svih nas. Ponekad je lakše nositi se sa svojim bubicama kada znamo da su „veliki ljudi“ u istoriji isto imali svoje bubice ili momente koji su eto ostali upamćeni od strane nas, čitaoca. I da su upravo i tim malim momentima, pokazali kako su i oni samo ljudi. Internet je prepun čudnih činjenica o piscima, a ja sam ovog puta izdvojila one koje su meni najzanimljivije. Pa da počnemo:

  1. Pored toga što su leptiri simbol na koji čitaoci često mogu da naiđu u djelima Vladimira Nabokova, on se ozbiljno bavio proučavanjem leptira, toliko da je čak dobio i stipendiju na Harvardu na odsjeku za komparativnu zoologiju.
  2. Džejms Džojs je bio veliki fan norveškog pisca Henrika Ibsena, čak toliki fan da mu je poslao pismo u kojem izražava svoje simpatije. Dobro, možda u ovome nema nešto posebno, ali je jako dobro poznato da velikani često ne vole da priznaju druge velikane. Ovo samo pokazuje stvarnu veličinu Džojsa.
  3. Boris Pasternak, autor poznatog romana „Doktor Živago“ je bio prvi pisac u istoriji koji je odbio Nobelovu nagradu.
  4. Prije nego što je postao poznati pisac, Horhe Luis Borhes pisao je reklame za jogurt. Svi moramo negdje početi 😉
  5. Džordž Orvel, čije je pravo ime Erik Artur Blejr je nekada bio učenik Aldosa Hakslija na Eton koledžu u Americi.
  6. Žoze Saramago, jedan od najuticajnijih portugalskih pisaca, završio je mašinbravarski zanat u Lisabonu. Tek kasnije je krenuo da proučava književnost, a Nobela je dobio 1998. godine.
  7. Italijanski pjesnik Apoliner je bio inspirisan Kubizmom u slikarstvu Pabla Pikasa, a njegova djela se čak uzimaju kao osnovna inspiraciija Surealizma.
  8. Vilijam Šekspir, nije samo poznat po tome što je napisao neke od najboljih i najpoznatijih drama u svjetskoj književnosti, nego i po tome što je upravo on izumio riječi i izreke u engleskom jeziku, kao što su: fair play, all of a sudden, night owl, off with his head, in a pickle…
  9. Jedina osoba koja je mogla da dešifruje rukopis Ive Andrića bila je njegova saradnica Vera Stojić, koja je marno prekucavala napisane riječi ovog velikog pisca. Ukoliko mislite da je vaš rukopis loš, zamislite kako je tek bilo jadnoj Veri 🙂
  10. Uprkos svim divnim bajkama o vjenčanju i ljubavi, pisac mnogobrojnih romana na ove teme Džejn Ostin se nikada nije udala.
Copy link
Powered by Social Snap