Na današnji dan 1877. godine rodio se veliki njemački pisac, pjesnik i slikar Herman Hese. Ako kao mlada osoba želite da krenete sa upoznavanjem svijeta književnosti, onda biste zaista trebali da počnete upravo sa ovim velikim piscem. Jedno od njegovih najpoznatijih djela, i ono koje ima veliki uticaj na ljude različitih životnih dobi jeste upravo „Stepski vuk“, a onda nakon njega dolazi i čuvena „Sidarta“. Iskrena da budem, studirajući u Bečkom univerzitetu, njega skoro nijedan moj profesor nije spomenuo. Zašto, o tome bi vrijedilo voditi čitavu diskusiju. Kakvo god da je vaše mišljenje o ovom piscu, nemoguće je zanemariti činjenicu veličine njegovih djela. To samo potvrđuje i Nobelova nagrada koju je dobio 1946. godine. U čast ovog velikog književnika evo nekoliko lijepih citata, koji će, ukoliko niste čitali njegova djela do sada, baš vas inspirisati da zavirite u svijet Hermana Hesea

Zlo koje jedno drugom nanosimo vrijeme briše i srce zaboravlja, ali časovi sreće ostaju – njihov sjaj je u nama.

Ljubav ne postoji zato da nas usreći. Ja vjerujem da postoji zato da nam pokaže koliko možemo izdržati.

I najnesrećniji život ima svojih sunčanih časova i, pod pijeskom i kamenjem, svoje sitne cvjetiće sreće.

Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni.

Nije sreća biti voljen. Svako voli sebe, ali voljeti drugog, to je sreća!

Što više ljubimo i darujemo se, to više naš život dobija smisao i vrijednost.i uprkos patnji, prihvatiti sa zahvalnošću svaki zrak sunca i ni u bolu ne zaboraviti na osmijeh – taj nauk svake prave poezije nikada neće zastarjeti i danas je, više nego ikada, potreban i dobrodošao.

Svaka inteligentnija vrsta humora započinje time da čovjek samoga sebe ne shvata ozbiljno.

Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bežiš od nje. Ne moraš bežati, ne moraš je se bojati. Moraš voleti. Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bežati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time.

Heroj je onaj ko ima hrabrosti za svoju sudbinu.

Srećni smo samo onda kada od sutrašnjeg dana ništa ne tražimo, a od današnjeg sa zahvalnošću primamo ono što nam nosi.

Copy link
Powered by Social Snap