Često razmišljam o pokretačkoj snagi koja je potrebna da se stvori jedno umjetničko djelo. Odakle su svi ti veliki umovi crpili svoju inspiraciju. Nije moj cilj da zazirem u privatnost umjetnika. Mene samo zanima proces stvaralaštva, jer mislim da je veoma fascinantan, a takođe sa turističke strane, ukoliko posjetite neke od navedenih gradova ili mjesta, što da ne znate da je tu baš stvarano neko umjetničko djelo.

Edgar Allan Poe je pisac koji je možda najpoznatiji po svojim jezivim pjesmama i pričama, ali njegov dom u Bronxu u New Yorku bio je sve samo ne mračan. U ovoj klasičnoj, šarmantnoj kućici autor je napisao neka od svojih najpoznatijih djela, uključujući „Annabel Lee“, kako navodi New York Times.

Agatha Christie nije mogla odoljeti kupovini Greenwaya kada je izašao na tržište – to je bila njena kuća iz snova od djetinjstva, opisala ju je kao „najljepše mjesto na svijetu“, a ubrzo nakon kupovine kuće, opremila je kao radosnu porodičnu kuću za odmor. Prostani vrt je nesumnjivo inspirisalo njene misteriozne romane; Ima li boljeg mjesta za postavljanje misterije ubistva od bijele džordžijanske kuće smještene usred valovitih brda Devon? Christie i njena porodica bili su strastveni kolekcionari, a mnogi od njihovih fascinantnih predmeta sada su izloženi u kući, zajedno sa albumima ispunjenim informacijama o najpoznatijoj autorki misterija na svijetu. Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovdje.

Charles Dickens: 48 Doughty Street
U muzeju Charlesa Dickensa možete i da vidite kako je izgledao život ovog pisca i porodičnog čovjeka. U ulici Doughty 48 u Bloomsburyju, London, Dickens je napisao Olivera Twista, The Pickwick Papers i Nicholasa Nicklebyja, postigavši međunarodnu slavu i postao viktorijansko nacionalno blago. Kuća izgleda kao iz njegovih romana – puna viktorijanskog nameštaja, fascinantnih umjetničkih dela, pa čak i stola za kojim bi Dikens pisao. Informacije o muzeju možete pronaći ovdje.

Lav Tolstoj: Jasnaja Poljana

Pisac o ovom mjestu govori kao o svom „nepristupačnom književnom uporištu“. Jasnaja Poljana u Tuli, u Rusiji, bila je mjesto gdje je rođen Lav Tolstoj, napisao romane kao što su Rat i mir (1867) i Ana Karenjina (1877) i na kraju tu je i sahranjen.

Mark Twain

Od 1874. do 1891. godine Mark Twain je živio u ovoj viktorijanskoj gotičkoj kući u Hartfordu, u državi Connecticut, sa svojom mladom porodicom. Zadnji sprat je služio i kao soba za bilijar i kao Twainova radna soba za pisanje. Tu je američki majstor napisao nekoliko svojih trajnih djela, uključujući Avanture Toma Soyera (1876), Princ i siromah (1881) i Avanture Haklberija Fina (1884).

Johann Wolfgang von Goethe

U ovoj kući je 1749. godine rođen Johann Wolfgang von Goethe. Čuveni njemački pisac (možda najpoznatiji po svojoj tragičnoj drami Faust) živio je ovdje do šesnaeste godine, kada se preselio u Lajpcig da studira pravo. Smješten u Frankfurtu, Njemačka, rezidencija je sada muzej koji je otvoren sedam dana u sedmici.

Vladimir Nabokov

Nabokov je rođen u jednoj od najistaknutijih ruskih aristokratskih porodica, provodeći svoje djetinjstvo između imanja u Siverskoj i velike gradske kuće u Sankt Peterburgu u ulici Bolshaya Morskaya 47 – mjestu koje bi opisao kao „jedinu kuću na svijetu“. Godine 1916., sa samo šesnaest godina, naslijedio je dramatičnu vilu iz 18. vijeka od svog ujaka, ali život se umiješao i Nabokov nikada nije dobio priliku da u potpunosti uživa u njoj, jer je njegova porodica pobjegla od revolucije manje od godinu dana kasnije. Pisac se nikada nije vratio u Rusiju, niti je više vidio svoje domove iz djetinjstva, ali su oba sada uspostavljena kao muzeji njegove književne zaostavštine.

Gabriel García Márquez

Fikcija ovog velikog – vjerovatno najvećeg južnoameričkog pisca – imala je svoje embrionalne početke u Aracataci. Porodica Márqueza doselila se ovdje 1910. godine kako bi njegov deda mogao da izbjegne kajanje što je ubio čoveka u dvoboju, a upravo je u malom gradiću pisac počeo halapljivo da čita i da se susreće sa dobrim i zlim duhovima koji se prepliću u njegovim romanima. Prvobitna kuća je uništena u toku nevremena, ali je osmosoban stan rekonstruisan 2010. godine kao mjesto književnog hodočašća, ispunjeno autorovim memorabilijama.

Copy link
Powered by Social Snap