Otvarajući prve stranice poznatog svjetskog romana Ana Karenjina, nemoguće je ne zapaziti ovu rečenicu: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način“.

Lav Tolstoj je jedno ime u književnosti koje neprestano biva čitano i analizirano. Urezao se toliko duboko u ovaj svijet i postao kanonizovan širom planete. Međutim, osim knjiga i biografije Tolstoja, postoji još jedan drugi aspekt na koji se možemo fokusirati kada se radi o ovom piscu, a to je ljubav u životu ovog pisca. Prva ljubavna osjećanja Tolstoj izražava već u svojoj osmoj godini. Tada je upoznao Sonječku Kološin, a ljubav se sve više povećavala sa vremenom. U jednom trenutku bio je jako ljubomoran jer je Sonječka razgovarala sa drugim momkom. Udario je i ona je pala sa balkona. Sonječka je nakon toga šepala godinama. Tolstoj je po svojoj prirodi bio jako nesigurna osoba. Imao je velike komplekse zbog svog fizičkog izgleda. Ovo se odražava na njegov pristup ženama, i Tolstoj počinje da bude stidljiv i povučen. Bio je zaljubljen mnogo puta, a sve više se davao porocima. Beskrajne Petrogradske noći provodio je družeći se sa alkoholom i kockom. Na kocki Tolstoj gubi nekoliko posjeda i kuća. Ali šta je pisac bez poroka, zar ne? Odlazio je i u javne kuće, kuneći se sebi svaki put, da je to posljednji put. Jednoga dana odlučuje da posjeti Sonječku, onu što je pala sa balkona, ali tada vidi da Sonječka ima tri kćerke. Ovo izaziva veliku sreću u Lavu, a jedna od njih, tačnije Sofija, postaće kasnije i njegov životni saputnik. I dok je Sofija rasla i stasavala kako bi se mogla udati, Tolstoj voli i jednu Valeriju, a i jednu Aleksandru, ali nikako da otkrije tu pravu ljubav. Tek kasnije zaprosio je, tada dovoljno stasalu, mladu Sofiju, koja ga par dana prije vjenčanja moli da pročita stranice njegovog dnevnika. On joj to  dopušta, a mlada Sofija ne poznavajući zapravo čovjeka za kojeg se treba udati i drugu stranu koju 35-godišnji Tolstoj posjeduje biva pogođena i njena sumnja ka ovom čovjeku počinje da se povećava. Posebno zbog činjenice, što je Tolstoj kasnio na dan njihovog vjenčanja, čak i nekoliko sati. Brak je ipak sklopljen. Njihova ljubav je tada bila uzajamna, vatrena i činilo se-vječna.

Ali sa vremenom, Sofija je gajila sve veću ljubomoru prema Tolstoju i ženama sa kojima je bio. Lav i Sofija imali su 13 djece zajedno. Sofija nije mogla da trpi Tolstojeve ideje o socijalnoj reformi, a on nije imao interesa za muziku i fotografiju, koje je Sofija voljela. Koliko god da je ona bila ljubomorna, Tolstojeva ljubomora je ipak prevazilazila njenu i sve više rasla sa vremenom. Ovo je dovelo do toga da se bračni par sve više udaljava jedno od drugog. Oboje su se osjećali usamljenima i Tolstoj sve više želi da pobjegne od svoje supruge. Tada jedino što ga zadržava u braku jesu djeca. Ipak pred kraj života pobjeći će od nje i završiti na nekoj maloj ruskoj seoskoj željničkoj stanici Astopov, svoj veoma buran život 7. novembra 1910. godine zbog upale pluća. Sofija će tada primiti telegram u kojem će pisati samo: Umro Tolstoj.

Copy link
Powered by Social Snap