Osim preukusne hrane i bogate istorije, Italija nam je podarila i prekrasnu kulturu. Međutim, ono po čemu je malo manje poznata jeste književnost. Prije dvije godina pričala sam sa jednim italijanom koji mi je rekao kako je Italija na svim ostalim poljima, osim svijeta književnosti, svijetu podarila najbolje od sebe. U književnosti je ostala uskraćena. Ja mu se tada nisam suprostavila sa tom mišlju, ali sam kasnije dugo razmišljala o tome, i shvatila da to zaista nije istina. Svi znamo ko su Dante, Umberto Eco, Petrarka, Bokačo, Manzoni, a modernom čitaocu sigurno je i poznat pseudonim Elena Ferante, čije knjige su uveliko bestselleri na našim prostorima.

Pored ovih velikih imena, odvojila sam još 5 pisaca, koji bi potencijalno bili zanimljivi modernim čitaocima, a koji su možda malo manje poznati od gore navedenih imena.

Italo Kalvino (1923-1985)

Za Kalvina je i moguće da ste već čuli, s obzirom da se njegove knjige sve više prevode u nekoliko proteklih godina. Ovo je najpoznatiji pisac italijanskog post-modernizma. Najviše je poznat po svojim romanima Nevidljivi gradovi, Ako jedne zimske noći neki putnik, Zamak ukrštenih sudbina i zbirci pripovjedaka Kosmikomike. Kalvino je zanimljiv i po tome što je izučavao folklor, pa je tako napisao i dvije zbirke na temu partizanskog ratovanja, pisanih u hroničarskom stilu. Narodne priče i usmeno pripovijedanje, bile su među glavnim inspiracijama ovog italijanskog pisca. U njegovim romanima možemo vidjeti razbijanje tradicionalne forme književnosti. Knjige su mu prepune idejama pozajmljenim iz prirodnih nauka, semiotike, lingvistike.

Domenico Starnone (1943)

Starnone je italijanski pisac, scenarista i novinar. Takođe je i suprug Anite Raje, za koju se smatra da se krije iza pseudonima Elene Ferante. Zbog sličnosti književnog stila, čak se i Starnoneu pripisuje da se krije iza ovog pseudonima. U izdavalaštvu Lagune objavljene su tri knjige od Starnonea: Šala, Tajna i Pertle. Starnone je poznat po dobrom pripovijedanju i snažnoj karakterizaciji likova. Ponekad umije da bude mračan, ali na vama je da procijenite, da li vam se baš takav i dopada.

General Gabriele D’Annunzio (1863-1938)

General Gabriele D’Annuzio imao je jedan od najfascinantnijih italijanskih pisaca. Bio je poznati autor, pjesnik i ali i vojnik tokom Prvog svjetskog rata. Za vrijeme svog života bio je student Fridriha Ničea i pripadao je dekadentnom umjetničkom pokretu.

Njegov prvi roman napisan 1889. godine nosi naslov Dete zadovoljstva. Nažalost, književna dostignuća generala često su zajsenčene njegovom političkom karijerom. D’Annuzio se za vrijeme Drugog svjetskog rata borio protiv fašizma, a takođe se i sukobio sa Musolinijem, koji se koristio generalovim djelom kako bi došao na vlast. Takođe se i sastao sa njim kako bi ga posavjetovao da napusti Hitlera i Sile osovine.

Nikolo Amaniti (1966)

 Ovaj italijanski pisac rođen je u Rimu. U svet književnosti ušao je romanom Škrge, na osnovu kojeg je snimljen i film, kao i zbirkom priča Blato. Svjetski upjeh postigao je romanom Dolazim po tebe i vodim te sa sobom.

Posle njega uslijedili su romani Ne bojim se, Poslednja Nova godina, Kako Bog zapoveda, koji je dobio i najprestižniju italijansku književnu nagradu Strega, Zabava može da počne, Ja i ti.

Klaudio Magris (1939)

Klaudio Magris je italijanski romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, književni istoričar. Jedan je od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca. Magris je decenijama bio profesor moderne njemačke književnosti na Univerzitetu u Trstu. Napisao je čitav niz knjiga o istoriji i kulturi srednje, južne i jugoistočne Evrope. Poznati su Magrisovi radovi o Jozefu Rotu, Robertu Muzilu, Italu Zvevu, E. T. A. Hofmanu, Hermanu Heseu, Henriku Ibzenu ili Horheu Luisu Borhesu. Dugogodišnji je kolumnista italijanskog dnevnika Corriere della Sera. Najvažnije knjige proze: Nagađanja o jednoj sablji (1984), Dunav (1986), Drugo more (1991), Mikrokosmosi (1997), Naslepo (2005), Vi ćete, dakle, razumeti (2006). Proza, eseji i studije Klaudija Magrisa prevođeni su na sve veće svjetske jezike.
Dobio je veliki broj nagrada za književnost, od kojih su najvažnije: nagrada Strega, nagrada Erazmus, nagrada Princ od Austrije, austrijska Državna nagrada za književnost, nagrada Tomazi di Lampeduza.

Copy link
Powered by Social Snap