Kada pričamo o filmskom platnu, postoji nekoliko filmova koji uvijek ponovno mame gledaoce, bez obzira na to koliko su stari. Teme tih filmova, baš kao i kod knjiga, a i generalno umjetnosti, ostaju vječne i primjenjive na svaku generaciju. Izolacija mi je dobro došla da se vratim nekim od tih kultnih filmova, ali i da nadopunim svoje znanje o njima. Naravno, svaka lista, ili svaki članak o kultnom filmu, ne može da zaobiđe i „Bjekstvo iz Šošenka“. Film koji dirne čak i u najtvrđa srca. Nastao je na osnovu romana Stevena Kinga 1994. godine. Krasno zar ne. Ja tada nisam bila ni u planu svojih roditelja, a Morgan Freeman izgledao je mlađi nego ikad. Godine prolaze, glumci se smjenjuju, ali su Morgan i njegov glas vječni.

Osveta, nepravda, pravda, nada, volja, vjera su samo neki od motiva koji krase ovaj visoko nagrađivani film. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da je originalni naziv priče koja je objavljena 1982. godine „Hope Springs Eternal: Rita Hayworth and Shawshank Redemption“ (Proljeće nade: Rita Hejvort i bjekstvo iz Šošenka) kratka priča koja je dio Kingove kolekcije „Different Seasons“ u kojoj se u svakoj priči radi o različitom godišnjem dobu. Ali i to da je King bio inspirisan pričom Lava Tolstoja: „Bog pravdu vidit, da ne skoro skažet“ (Bog vidi istinu, ali čeka). Ovaj krasni film je 1994. godine nominovan za 7 Oskara i 2 Zlatna Globusa, međutim, kada se o Oskaru radi, ipak je Forest Gump te godine bio favorit Akademije.

Nego, da se vratimo na priču Tolstoja. Naime u njoj se radi o Ivanu Aksionovu, koji je nepravedno optužen za ubistvo trgovca i poslat u Sibir. Nakon 26 godina koliko je Aksionov proveo u Sibiru, on se posvećuje vjeri u Boga i postaje jedan od najpoštovanijih zatvorenika u zatvoru. Radnja počinje da se mijenja kada u zatvor dolazi zatvorenik koji je zapravo ubio trgovca Makar Semijonič, a čuvari otkrivaju tunel koji je neko kopao kako bi pobjegao iz zatvora. Naravno, tunel je kopao upravo zatvorenik koji je ubio trgovca, a ne Aksionov. Makar priznaje sve Aksionovu i vlastima, a Aksionov oprašta sve. U procesu oslobađanja Aksionova iz zatvora, on umire i nikada ne doživljava slobodu. Kao što možete da vidite, postoji dosta sličnosti sa filmom, ali vam o radnji filma neću pisati, jer svaka rečenica bi mogla da pokvari utisak i iskustvo.

Samo ću reći još ovo:

Ovaj kultni film ostao je i danas jedan od najbolje ocjenjivanih filmova na Imdb-ovoj listi sa 9.2 ocjenom, a samim tim nosi i prvo mjesto na listi „Najbolji filmovi svih vremena“. Tim Robbins i Morgan Freeman ostaće zauvijek zapamćeni po ovom filmu, a to naravno i zaslužuju. Ukoliko niste pogledali ovaj kultni film, kokice u ruke i samo naprijed :).

I naravno, ja ne bih bila ja, kada ne bih preporučila i priču od Tolstoja, koja je kao i većina njegovih djela-sjajna!

Copy link
Powered by Social Snap