Sigurna sam da smo svi kada smo bili mali, barem jednom pročitali nešto od velikog pisca Mark Tvena. Pored toga što je on tvorac dva omiljena heroja djece širom svijeta: Toma Sojera i Haklberi Fina, Mark Tven bio je mnogo više od dječijeg i humorističnog pisca.

Čitajući neka od njegovih djela, ja bih prije rekla da je bio ciničan, možda čak i ironičan i da je na taj način savršeno prikazao čovjekovu dušu. Danas ga nazivaju ocem američke književnosti. Inspirisao je djela Hemingveja i Folknera.

Tven je rođen 30. novembra 1835. godine u Misisipiju kao šesto od sedmero djece, od kojih je samo troje preživjelo. Po rođenju, svi su mislili da će umrijeti, međutim mali Semuel je imao veliku želju za životom.

Da, pravo ime Mark Tvena jeste Samuel Longhorne Clemens. Kao dijete izgubio je sestru Margaret, a tri godine kasnije i brata Benjamina. Kako je u vrijeme njegovog odrastanja robovlasništvo bilo odobreno u Misuriju, ono kasnije postaje tema njegovih djela. Sa 11 godina, Tven gubi oca, a nakon toga počinje da radi različite poslove.  Radio je u kopirnici, a nakon toga i na parabrodu sve do početka američkog građanskog rata 1861. godine. Kasnije je takođe radio u rudniku srebra. Radeći na parabrodu, dobio je inspiraciju za svoj pseudonim Mark Tven. Naime, na rijeci Misisipi Mark Tven je mjera za „dva hvata duboko“, što je dovoljna dubina za parabrod.

1862. godine Tven kreće raditi za novine Territorial Enterprise u Nevadi, a godinu nakon kreće pisati članke pod pseudonimom Mark Tven. Nakon raznih selidbi, prvo u San Francisko, pa kasnije u Nju Jork, Tven je krenuo da piše. Bajka „The Celbrated Jumping Frog of Calaveras County“ mu je donijela pažnju na nacionalnom nivou. Nakon toga on posjećuje Evropu, gdje nastaje njegovo veliko djelo „The Innocents Abroad“, koje bih svima preporučila. Online izdanje ove knjige (na engleskom) možete pronaći ovdje. U ovoj knjizi Tven preuveličava evropsku kulturu, ali i ismijava Amerikance kao turiste. Kaže se za ovo djelo da je predvidjelo krah Habsburške Monarhije.

1889. godine upoznaje se sa Nikolom Teslom, sa kojim je bio veliki prijatelj. Tesla je Tvena opisivao kao prvu osobu koja ga je inspirisala i razumjela po dolasku u Ameriku.

Ženi se Olivijom Langdon, a nakon toga se seli u Konetikat, gdje su nastala neka od njegovih najboljih djela. Tako na svijet dolaze ,,Pustolovine Toma Sojera“, ,,A tramp Abroad“ (knjiga koja opisuje njegovo putovanje u Njemačkoj), kao i roman ,,Yankee na dvoru kralja Artura“, koje je veliko satirično djelo feudalne Engleske.

Čovjek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti nad čovjekom koji ih uopšte ne zna čitati.

Mark Tven

Sa Oliviom je imao troje djece. Prvo dijete Langdon Clemens živio je samo 19 mjeseci. Kćerka Suzi je takođe bila beba kada je njen stariji brat umro. Tada su roditelji svu pažnju usmjerili Suzi, koja je bila jako pametno dijete. Naime, Tven je često govorio da je ona njegova muza. Već u tinejdžerskim godinama, Suzi je bila sklona depresiji, ali je mnogo voljela pisanje, teatar i muziku. Suzi je umrla sa 24 godine i ovo je jako teško palo piscu. Pokraj Langdona i Suzi, Tven i Olivia imali su još jednu, najmlađu kćerku Klaru. Nakon smrti starije sestre, Klara se brinula o roditeljima. Udala se za poznatog ruskog pijanistu i kompozitora. A kasnije, imala je još jedan brak. Ona je bila jedino dijete koje je moglo očuvati sjećanje na svoju porodicu, a osnovala je i Muzej i kuću Mark Tvena. I da na njeno vjenčanje, bio je pozvan i veliki Nikola Tesla.

Mark Tven sa porodicom

Šest godina nakon smrti poznatog književnika objavljen je njegov poslednji roman “Tajanstveni stranac”. U njemu je Tven opisao Anđela koji sa neba silazi u malo austrijsko selo kako bi grupu dječaka podučio tajnama svijeta.

Rođen je dvije sedmice nakon što se Helijev komet 1835. godine tada najviše približio planeti Zemlji. Samo da znate, u svom predviđanju, Tven je rekao kako bi bilo zanimljivo da, pošto je došao sa Helijevom kometom, da sa kometom i ode sa ovog svijeta. Tako je i bilo. Umro je 21. aprila 1910. godine kada je kometa bila opet najbliža planeti Zemlji.

Mark Tven je mnogo više toga od samo dječijeg pisca. Molim vas čitajte Mark Tvena.

Život bi nam bio neizmjerno srećniji kad bismo se mogli roditi sa osamdeset godina pa se približavati osamnaestoj.

Mark Tven
Copy link
Powered by Social Snap