Svjetska filmska industrija je u proteklih nekoliko godina sve više krenula da na filmskim platnima prikazuje filmove koji su rađeni po knjigama svjetskih klasika.

Lista bi bila dugačka, ali evo nekoliko filmova koji su ostavili trag na filmskom platnu, a ujedno i poboljšali publicitet knjiga po kojima su rađeni.

  • Jadnici (2012)- Victor Hugo

Roman koji je na filmskom platnu pojavljuje kao mjuzikl, očarao je publiku, ne samo kao besteler svjetske književnosti, nego kao i film sa kultnom glumačkom ekipom koju čine: Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway, Amanda Sayfried, Eddie Redmayne, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, kao i mnoga druga velika imena filmske industrije. Film je zaradio preko 441 milion dolara širom svijeta, a na imdb-ovoj listi dostigao visoku ocjenu 7.6/10.

  • Gordost i predrasude (2005)- Jane Austin

Ovaj roman spada u klasike svjetske, a posebno engleske književnosti. I dok se za Džejn Ostin može reći sa su njeni romani više ljubavnog tipa, ipak njena radnja često prati karakterno jake žene, koje su se borile protiv uskogrudnog društva u 19. vijeku. U filmu glumi poznata glumica Keira Knightley, a film je nominovan za četiri Oskara. Na imdb listi ovaj film je ocjenjen sa 7.8/10.

  • Veliki Getsbi (2013)- F. Scott Fitzgerald

Poznati film, koji je još samo jedan u nizu velikih filmova u kojem glumi Leonardo DiCaprio, osvojio je dva Oskara, a ostavrio i zaradu od 353.6  miliona američkih dolara. Ovaj roman spada u klasiku američke književnosti, a neosporno je i to da mu je ovaj film, još više povećao popularnost u cijelom svijetu. Na imdb-u ocjenjen je sa 7.2/10 ocjenom.

.

  • Anna Karenina (2012)-Leo Tolstoy

I dok je ovo jedan od najvećih klasika ne samo ruske, nego i svjetske književnosti, ovaj film i nije najbolje prošao sa kritikama, a ocjenjen je sa 6.6/10 na imdb-u. I u ovom filmu takođe glumi Keira Knightley, igrajući ulogu Anne, film je osvojio samo jednog Oskara, i to za najbolju kostimografiju. Ali to je razumljivo, teško bi bilo jednog velikana kao što je Tolstoj prikazati u punom svjetlu na filmskom platnu. U ovom će se sa mnom posebno složiti svi knjigoljupci.

  • Letopisi Narnije: Lav, vještica i ormar (2005)- C.S. Lewis

Dobro, znam da sam umjesto ovog filma mogla da navedem Gospodar Prstenova, međutim Gospodar zaslužuje članak sam za sebe. Cijela serija knjiga Narnije je prekrasna, posebno za mališane, a njen najpoznatiji dio Lav, vještica i ormar osvojili su srca publike diljem svijeta. Film je osvojio jednog oskara, a na imdb listi nosi ocjenu 6.9/10. Sigurna sam da se pitalo mališana diljem svijeta, ovaj film bi imao ocjenu 10/10. Ovaj film bih takođe od srca svima preporučila u ovim danima izolacije.

Copy link
Powered by Social Snap