Da je pisac biti lako, pisac bi bio svako, zar ne?

Nedavna Forbsova lista potvrdila je da se od pisanja može lijepo živjeti. Ukoliko ste savremeni pisac, morate uveliko da se prilagođavate današnjim trendovima kako biste od pisanja mogli da zaradite. Međutim, ako vam to pođe za rukom, jako dobro možete da živite od ove umjetnosti.

Tako se prvih 12 svjetskih knjiga u svijetu proda preko milion primjeraka, a prvih top 100 od 100.000 do milion primjeraka. Nije loše, jelda?

Ukoliko niste znali, prvi ruski pisci su jako dobro zarađivali. Procjenjuje se da je Fjodor Dostojevski za roman „Idiot“ (1868) dobio 7000 rubalja (u današnjem novcu to je 7 miliona savremenih rubalja ili nešto više od 100.000 dolara).

Za taj novac je mogao da kupi: imanje sa hrastovom šumom Rjazanju, lake kočije sa četiri sjedišta, 10 skupocijenih ogledala od mahagonija, 10 komoda, 10 kilograma sapuna od anisa, 2 hrastova bureta, 30 flaša američkog ruma, 160 kilograma engleskog sira, kožna torba i flaša crnog mastila.

Poznato je da je Dostojevski bio kockar, tako da vjerovatno ništa od ovoga nije kupio.

Lav Tolstoj je za roman „Ana Karenjina“ (1877) dobio duplo više od kolege Dostojevskog.

Za 20.000 rubalja (što je približno oko 20 miliona današnjih rubalja ili preko 300.000 dolara), koliki mu je bio honorar, mogao je da kupi: kuću u Moskvi, imanje u Rjazanju, 1000 skupocenih cigara, 30 fotelja od mahagonija, 10 pari čizama od teleće kože, 120 porcelanskih šolja, 150 kožnih aktovki, 2 sablje, 10 kilograma svijeća, 4 velike dinje, 60 čeličnih brijača.

I pored tolikog novca, Tolstoj je bio asketa i nije volio da živi na visokoj nozi. Sam je pravio čizme, a na njegovo imanje Jasna Poljana u Tulskoj oblasti sve te fotelje od mahagonija ne bi ni stale.

Između Dostojevskog i Tolstoja je Aleksandar Puškin koji je za roman „Evgenije Onjegin“ (1833) dobio 12.000 rubalja (ako se preračuna na današnji novac to je 10,5 miliona rubalja ili 166.000 dolara).

Za ovaj novac, mogao je sebi da prijušti: 100 modernih košulja, 200 pari modernih rukavica, 80 kilograma čaja od suvih cvetova biljaka, mogao je na godinu dana iznajmiti prizemnu drvenu kuću u centru Moskve i platiti školovanje dvoje djece sa dnevnim boravkom.

Puškin je, poput Dostojevskog, bio strastveni kockar. Omiljena igra mu je bila bridž. Njegova strastvena stvaralačka priroda nagonila ga je da rizikuje, te je samim tim, ruski književni klasik često imao velike gubitke na kartama. Poznato je da je jednom kao ulog koristio čak i rukopis „Evgenija Onjegina“. Srećom, iako je dugo gubio tokom igre, sudbina je umešala prste i buduće remek-djelo ipak nije dospjelo u tuđe ruke.

Nije Rus, ali je pisac

Osim ruskih pisaca, i američki su jako dobro zarađivali. Čarles Bukovski, zloglasni underground pjesnik i pisac, umro je s neto vrijednošću od 4 miliona dolara. Iznenađujuće, s obzirom na to da je, uprkos svom ogromnom talentu, bio prljavo siromašan pijanac koji je skakao s posla na posao gotovo istim alarmantnim tempom kada je promijenio krevet.

Njegovo malo vjerovatno bogatstvo može se gotovo u potpunosti pripisati Džonu Martinu, poduzetniku i strastvenom čitaocu.

Jednog dana, pregledavajući indie magazin, Martin je naletio na prilično nepoznatog pjesnika i pisca iz LA-a pod imenom Čarles Bukovski, koji je gotovo u potpunosti napisao o pijanstvu i prostitutkama. Bila je to ljubav na prvi pogled.
Martin je bio siguran da je Bukovski sljedeći Walt Whitman. Pošto je Martin posjedovao veliku kolekciju D.H. Lawrenceovih djela, odlučio ih je prodati kako bi finansirao izdavačku kuću stvorenu s jedinom namjerom, a to je da Bukovskog približi masi. U to je vrijeme Bukovski je radio u pošti gdje je imao svaku namjeru da da otkaz.

Radio bi svoj dnevni posao od 9 do 5 i ostatak noći provodio pijući i pišući.

Martin je bio uvjeren da će, ako Bukowski bude uspješan u pisanju, njih dvojica zajedno moći sagraditi paklenu izdavačku kuću.Sjeli su sa komadom papira. Martin je pitao Bukovskog koliko će mu trebati plaćati svakog mjeseca da napusti poštu i piše puno radno vrijeme. Bukowski je počeo nabrajati svoje mjesečne troškove …

Cigarete … 3 dolara.

Najam … 35 dolara.

(Sjetite se da je ovo 1965.)

Liker … 10 dolara.

Hrana … 15 dolara

Izdržavanje za djecu … 15 dolara.

Bukovski je dao otkaz u pošti i Martin mu je počeo plaćati 100 dolara mjesečno za pisanje.

Tri sedmice nakon što su se dogovorili, Bukowski je na Martinov stol pustio svoj prvi roman pod nazivom … Pošta.

Roman je prodat u milion primjeraka.

Bukowski se pretvorio u vrištavi uspjeh i dobio je povišicu, naime 10.000 dolara svake dvije sedmice. Danas bi to vrijedilo malo više od 80.000 USD – tako da je Bukovski zarađivao negdje oko 2 miliona dolara godišnje.

(knjigocrvić/novosti.rs)

Copy link
Powered by Social Snap